Kjetil Tveit: Petrodollaren varte lenger enn kanselleringsdollaren

Kjetil Tveit publiserte 13.juni eit innlegg på Facebook-sida si der han skriv:

GO WOKE GO BROKE

Petrodallaren varte lenger enn kanselleringsdollaren.

Sitat Steigan:

«I femti år har Saudi-Arabia fulgt den avtalen som ble inngått 8. juni 1974 om at deres oljehandel skal gjøres opp i dollar. Dette petrodollarsystemet har vært bærebjelken for USAs særstilling på valutamarkedet. Alle land som ville kjøpe olje, og det er samtlige land i verden, måtte først kjøpe dollar for så å kunne kjøpe olje. Dermed var det alltid et sikkert fundament for dollaren. Fra 9. juni 2024 er det slutt. Saudi-Arabia har vedtatt å selge olje i en rekke valutaer, inkludert kinesiske yuan renminbi, euro og yen.» (1).

Min kommentar:

Før hadde dollaren såkalt tillit. USA produserte kvalitetsvarer fordi det var et fritt land med gode betingelser og få begrensninger for grundere med en god i idè. Den lille mann hadde gode kår, fordi mylderet av bedrifter måtte kappes om arbeidskraften.

Markedskreftene var nådeløse. Var man grådig, kom nye tilbydere til med sine billigere varer. Ingen hadde monopol. De grådige, eller de som produserte varer av dårlig kvalitet måtte pakke sammen sakene sine og skjemmes hele veien til banken.

Evolusjonen eliminerte bort lurendreiere og griske i kapitalismen, slik som i naturen.

De fant opp samlebåndet, slik at man kunne produsere kvalitet til en lav pris som hevet middelklassen til velstand.

Dollaren var knyttet til gull. Man kunne veksle dollaren inn i en tilsvarende mengde ekte penger. Gull. Gull hadde hatt tillit som ekte penger i 5 000 år.

Gull var den egentlige reservevalutaen. Dollar var en habil proxy til gull. Norge og kronen hadde sin stabiliserende reservevaluta i dollar, fordi dollaren var nesten fullgod med gull. Både siden man hadde stor tillit til dollaren i seg selv, og fordi man via dollaren, indirekte hadde gull.

Petrodollaren var en ny æra. USA skulle beskytte Saudiarabia militært i midtøsten. Til gjengjeld skulle landet fra 1974 kun handle olje i dollar. Dollarhegemoniet var et faktum.

Fra at dollaren hadde naturlig tillit gjennom gull som man ikke kan trykke ubegrenset av, skulle den gis tillit ved press, tvang, dekret, militærmakt.

Fra 1974 vanket det en trussel hvis man utfordret dollarmonopolet. Da ville ikke USA lenger beskytte Saudiarabia.

Iraks Saddam Hussein ville selge olje i egen valuta. Det ville Libyas Ghadaffi også. Og gjerne knytte den lokale valutaen til gull. Skjebnen ble det vanlige. De som utfordret dollaren – den nye reservevalutaen med «tvangs-tillit» – ble møtt med «sanksjoner»; da knuser vi ditt land.

Dollaren var fra 1974 et psykologisk prosjekt. Dollaren var ikke lenger knyttet til substans i ekte gull, og USA gikk gradvis fra å produsere billig kvalitet til middelklassen, til å trykke stadig mer dollar og skape inflasjon, samtidig som de outsourcet produksjonen av ekte varer til Kina og andre lavkostland og kalte det globalisme.

I 50 år har vi fortsatt å ha tillit til dollaren av gammel vane. I økende grad har dollaren blitt til et sanksjonsmiddel: «Hvis jeg ikke liker deg, så kansellerer jeg deg. Da konfiskerer jeg dine dollar.»

Det var dette USA sa til Russland. De frøs Russlands produkter i dollar i forbindelse med krigen i Ukraina.

Som ved annen kansellering; man kan naturligvis ikke stole på de som kansellerer deg hvis de ikke liker deg.

BRICS-landene måtte gjøre noe. Hvis de kan dollarkansellere Russland, kan de dollarkansellere hvem som helst. Man kunne tåle dollarhegemoniet til smerteterskelen, men ikke lenger.

Fra ekte frivillig tillit, har dollaren nå vært et psykologiks prosjekt i 50 år. Fra nå er den et evrotisk prosjekt; kanselleringsdollaren. Man vet aldri når den blir absurd, eller bare forsvinner mellom hendene hvis USA ikke liker deg, og må kansellere deg. Dollaren har blitt woke. Og dermed alle andre valutaer som er knyttet til dollaren på forskjellige vis.

Heldigvis hamstrer verdens sentralbanker gull for tiden. Norge er et unntak. Norge er jo ganske woke på andre områder også. Eller suicidale som det heter.

Petrodollaren varte nå i 50 år. Kanselleringsdollaren ser ut til å bli kortvarig før den kolapser sammen med resten av fiatpengesystemet (pyramidespillet med pengetrykking).

Kommenter innlegget