Grunnleggjaren av Adidas var ein nazist som laga bazookaer for Hitler

Av Frankie Stockes, National File. Omsett av saksyndig.

Grunnleggjaren av Adidas var i tida rundt Andre verdskrig medlem av Nazistpartiet, og gjorde fabrikken sin (som laga sportssko til Hitlerjugend) om til ein bazookafabrikk for å lage antistridsvognvåpen på vegner av Hitler – noko som direkte bidrog til massive mengder døde amerikanarar og allierte i kamp. Ironisk sluttar Adidas seg no til andre globale konsern i å svarteliste Ye, tidlegare kjent som Kanye West, for å stille spørsmål ved jødane sin dominanse innan bankverksemd og media.

Adolf «Adi» Dassler var ein tyskfødd forretningsmann og grunnleggjar av Adidas, der firmanamnet var inspirert av hans eige namn. Frå 1918 til slutten på Andre verdskrig i 1945 styrte Dassler, stundom med brørne sine, Dassler Sportskofabrikk, ein forgjengar til Adidas som enda opp med å masseprodusere sportssko for Hitlerjugend.

Etter at Adolf Hitler kom til makta i 1933, vart alle Dassler-brørne medlemmer i Nazistpartiet. Adi, saman med broren Rudolf som seinare vart skulda for krigsbrotsverk, vart medlem i Det nasjonalsosialistiske motorkorpset, ein paramilitær nazipartiorganisasjon som jobba side om side med det frykta SA.

Medan broren hans Rudolf vart verva til Nazi-Tysklands hær og mistenkt for å ha band til SS, sleppte Adi i stor grad unna militærteneste og fann seg arbeid som skomakar for Hitlerjugend, der han produserte forgjengarane til dagens Adidas sportssko på vegner og nazistpartiet og barnehæren deira.

Dette forårsaka ein feide mellom dei to brørne, som etter krigen delte forretningsoperasjonane sine i to, der Adi byrja å leie den moderne utgåva av Adidas og Rudolf grunnla Puma.

I 1943, då Andre verdskrigen nådde nye høgder og USA var engasjert i ein krig på massiv skala mot Nazi-Tyskland, arbeidde Adi Dassler med nazistregimet for å gjere skofabrikken sin om til ein bazookafabrikk, der han produserte Panzerschreck [«panserskrekk»].

Panzerschreck, som var eit frykta panservernvåpen modellert etter amerikanske bazookaer tekne i krigsbytte, fekk æra under krigen for å påføre massive dødsfall på amerikanske og allierte panservognmannskap.

Når dei sluttar seg til sine med-konsern i å svarteliste Ye, tidlegare kjent som Kanye West, ignorerer Adidas i 2022 selskapet sine nazistiske røter.

I ei offentleg melding sikta Adidas seg inn på Ye og kalla musikaren og motemogulen for «hatefull og farleg» for hans nylege kommentarar der han stiller spørsmål ved jødane sin dominans over bankverksemd og media.

Ye har blitt de-bankifisert og sensurert på ein nesten dagleg basis sidan han fyrst kom med kommentarane, noko som tilsynelatande beviser poenget hans.

Adidas «tolererer ikkje antisemittisme og andre former for hattale,» hevda det nazist-fødde konsernet i meldinga si.

«Ye sine nylege kommentarar og handlingar har vore uakseptable, hatefulle og farlege,» heldt meldinga fram, og erklærte at Adidas bryt alle forretningsband med Ye.

Det kanskje mest interessante i Adidas sin bakgrunn er ikkje berre at grunnleggjaren var ein nazistpartimedlem som produserte bazookaer for å drepe amerikanarar, men at han har blitt rapportert i sitt heimlege Europa for å vere i det minste av delvis jødisk avstamming.

Generelt har somme historikarar i seinare tiår vore meir modige rundt det å rapportere om talet jødiske og jødiskætta menn som kjempa for eller arbeidde på vegner av Nazistpartiet.

Milliardæren og den globale finansoligarken George Soros, som sjølv er innfødd jødisk ungarar, har ope skrytt av åra der han arbeidde med nazistane i Andre verdskrig for å pågripe sitt eige folk under Holocaust. Soros har til og med referert til arbeidet sitt med nazi-tyskarar som «ei gledeleg tid».

Likevel blir Soros framleis hylla som ein «Holocaust-overlevande» av beundrande venstreorienterte medieformidlarar.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s